Pálinka & Tradíció

A Pálinkáról


Minden italnak megvan a maga szépsége, de a pálinka egy kicsit másabb, különlegesebb, mint a többi. A sör megnyugtat, pihentet, a bor tüzel és csalogat. A pálinka a napfényből lett gyümölcs újjászületése. Nem csalogat, nem kér, nem alkuszik. Csak van az önmaga kristálytiszta valójában, akár a bölcsesség.

Mit is nevezhetünk pálinkának?


A pálinkatörvény szerint a valódi pálinkának hat feltételnek kell megfelelnie:

A pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja (valamint négy osztrák tartomány jogosult a „barackpálinka” név használatára.

A pálinkafogyasztásról


A jó minőségű pálinka hűen tükrözi az adott gyümölcs illat-és ízvilágát, íze hosszú lecsengésű, illatában és ízében összetéveszthetetlenül felismerhető annak a gyümölcsnek az aromája, amelyből készült. Illata kellemes, fény felé tartva áttetszően csillog. Fogyasztása 18-20 °C-on ajánlott. Ne higgyünk azoknak, akik a fogyasztást hűtve javasolják, mert úgy a benne rejlő íz-és aromaanyagok bezárva maradnak. Hűteni a rossz pálinkát ajánlatos.

Kisüsti pálinkák - Tradíció és büszkeség


A pálinkák alapvetően kétféle lepárlási technológiával készülhetnek. Az egyik fajta az erősítő feltétes, vagy más néven tornyos - amely csak néhány évtizede van jelen hazánkban -, a másik, az évszázados múltra visszatekintő tradicionális kisüsti. A kisüsti pálinkák – legfeljebb 1000 liter térfogatú rézüstben, kétlépcsős, azaz kétszeri lepárlással készülnek. A kisüsti pálinkák ízükben erőteljesebb, karakteresebb ízvilágot nyújtanak. Akár csak a Szamosszegi pálinkák.