Hungarikum

Eredetvédelem


Mit nevezünk hungarikumnak?

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. Azaz olyan “megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

A hungarikumok közé tartozik a pálinka is.

Földrajzi eredetvédettség

A hungarikumoktól függetlenül, az Európai Unióban vannak olyan termékek, amelyek földrajzi eredetvédelmet kapnak. Az ilyen termékek csomagolásán vagy címkéjén feltüntethető, hogy „oltalom alatt álló eredetmegjelölés”.

A gyümölcspárlatokon belül eredetvédett név a pálinka. Az eredetvédett pálinkák esetében, a pálinkák egy olyan csoportjáról van szó, amelyek földrajzi származása, előállításuk módja speciálisan meghatározott és körülhatárolt, és mint ilyenek, névhasználatukban az Európai Unión belül oltalom alatt állnak.

Minden földrajzi eredetvédett pálinkára érvényes, hogy alapanyaga kizárólag az adott földrajzi eredetvédelem alá tartozó területen termett vagy termesztett gyümölcs, melynek cefrézése, lepárlása, érlelése és palackozása is kizárólag az adott földrajzi területen történhet.

Magyarországnak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van: Békési Szilvapálinka, Göcseji Körtepálinka, Gönci Barackpálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Pannonhalmi Törkölypálinka, Szabolcsi Almapálinka, Szatmári Szilvapálinka, Újfehértói Meggypálinka.

OLTALOM ALATT ÁLLÓ EREDETMEGJELÖLÉSŰ
szamosszegi PÁLINKÁINK

A szatmári szilvapálinka

Eredetvédett magyar pálinka, tükrösen tiszta, az érleléstől halványsárga színű gyümölcspárlat, keserűmandulára emlékeztető illattal és magzamattal. Alkoholtartalma minimum 40% v/v. Kizárólag szilva felhasználásával készül, a teljesen érett penyigei és besztercei szilvafajta gyümölcséből.

A Szamosszegi Pálinkaház Kft. által előállított prémium minőségű szilvapálinkák közül a BETYÁROS névre hallgató Szamosszegi Szatmári Szilvapálinka Válogatás, a LEÁNYCSÓK névre keresztelt Szamosszegi Ágyas Szatmári Szilvapálinka és a DERENGŐ néven ismert Szamosszegi Szatmári Szilvapálinka számít oltalom alatt álló eredetmegjelölésű pálinkának.

A szabolcsi almapálinka

Frissen készítve színtelen, különlegesen tiszta, azonban az érleléstől kissé sárgás színű, zamatos, alma ízű és -illatú gyümölcspárlat. A magyar pálinka egyik helyi eredetvédettségű fajtája.

Alkoholtartalma az előírások szerint legalább 40% v/v.

A Szamosszegi Pálinkaház Kft. által készített prémium minőségű almapálinkák közül a HARAGOS elnevezésű Szamosszegi Szabolcsi Jonathán Alma Pálinka, az ARANYMADÁR nevet viselő Szamosszegi Szabolcsi Golden Alma Pálinka, a BATUL elnevezésű Szabolcsi Batul Alma Pálinka számít védett eredetmegjelölésű pálinkának.